ENERGIELABEL

Energielabeldirect levert energielabels voor woningen en utiliteitsobjecten, zoals kantoren, restaurants, winkels en sportaccommodaties.

Energielabel voor utiliteit
Dit energielabel bestaat al sinds 2008 en blijft verplicht. Bij utiliteit wordt geen onderscheid gemaakt tussen het energielabel en de energie-index: u krijgt altijd beiden aangeleverd. Indien u bij verkoop of verhuur van uw object geen energielabel kunt overleggen, riskeert u een boete tot € 20.000,-. Omdat een energielabel voor een utiliteitsopbject niet achteraf kan worden opgesteld, krijgt een eigenaar geen waarschuwing: de boete wordt meteen opgelegd.

Energielabel voor woningen
Het energielabel voor woningen is ook sinds 1 januari 2008 in heel Europa verplicht. Het moet door de eigenaar overlegd kunnen worden als een woning verkocht of verhuurd wordt. Het energielabel geeft met klassen (A tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een woning is ten opzichte van vergelijkbare andere woningen.

Voorlopig Energielabel
Elke woningeigenaar heeft begin 2015 een brief gekregen, waarin staat vermeld wat het voorlopig energielabel van zijn woning is. Dit label kan men defintief laten maken op de website www.energielabelvoorwoningen.nl.  Op deze website kunt u Energielabeldirect als Erkend Deskundige selecteren om de betreffende omzetting uit te voeren. Het definitieve energielabel is gebaseerd op 10 woningkenmerken, waarvan een aantal door de Erkend Deskundige gecontroleerd kunnen worden. Indien u geen energielabel hebt bij de verkoop of verhuur van uw woning, riskeert u een boete van € 400,-.

Energie-Index
Naast het energielabel, blijft ook de Energie-Index bestaan. De Energie-Index is verplicht voor huurwoningen waarvan de maximale huurwaarde is vastgesteld op basis van de puntentelling van het woningwaarderingsstelsel (WWS). De Energie-Index wordt vastgesteld met behulp van de uitgebreide opnamemethodiek en is gebaseerd op 150 woningkenmerken. De Energie-Index geeft dus een nauwkeuriger beeld van de energieprestatie van een woning dan het energielabel. Sinds 2018 zijn het energielabel en de energie-index (weer) aan elkaar gekoppeld. Zie onderstaande tabel.